Belgien - Grottes De Han

Min tur maj/juni 2013 gennem 5 lande i Nordeuropa.

Fotogalleri fra besøget i Grottes De Han i de 80 meter dybe og 17 kilometer lange gange, som ligger i det sydlige centrale Belgien nær den historiske by Rochefort i udkanten af Ardennerbjergene. 

Fra den 24. maj til den 17. juni 2013 foretog jeg ca. 3½ uges  historisk og natur baseret tur gennem Tyskland, Holland, Belgien, Frankrig og Luxemburg - en tur der blev på i alt 7080 kilometer. 

Menupunktets temafoto øverst viser et enkelt sted på den 2½ times lange tur gennem gangene i Grottes De Han - en særdeles spændende og enestående tur gennem de 80 meter dybe gange og grottehaller i 12 graders varme.

Se praktiske oplysninger og klik også på de indsatte links nederst i dette tekstfelt, hvor du kan læse og se mere om menupunktets tema og indhold. 

På turen nåede jeg helt ud på Frankrigs og Bretagnes nordlige og vestlige del - Cap Finistere via Tyskland, Holland, Belgien til Frankrig, Picardiet, Somme-området, Normandiet, Cotentin, Bretagne og tilbage via Normandiet, Falaise, Somme-området, Bastogne, Ardennerne og Eifelbjergene og KZ-Lejren Bergen-Belsen syd for Hamburg.

Turens primære mål var mest centreret om min store interesse omkring Nord- og Vesteuropas historiske skuepladser under Første og Anden Verdenkrig og de forskellige landes krigshistoriske områder og regioner, herunder slagmarker, mindesmærker, kirkegårde og historien om udvalgte militærenheder og især en bestemt Skotsk-Canadisk soldats skæbne i 1916 i Belgien, Ypres-området under Første Verdenskrig.

Turen havde også som mål at opleve landenes natur og fauna, med især det nordlige og vestlige Frankrig som hovedmål for min store almene livslange naturinteresse. 
Jeg fik gået en masse lange vandreture på de forskellige lokaliteter.

Der blev på hele turen tid og anledning til også at fotografere og filme - især fugle og insekter. 
Se menupunkterne nedenfor med fotos og videoklip med fugle og insekter.

Turens rute var planlagt i relation til de steder og områder som jeg havde størst interesse i at udforske og besøge.

Turens formål var ikke udelukkende at besøge typiske turistprægede steder, som borge, kirker, byer og andre af den slags seværdigheder. 

Men i det omfang tiden og logistikken tillod det, besøgte jeg dog flere interessante turistseværdigheder, f.eks. byen Ypres og Flanderen og herunder især en planlagt tur ned i en af Belgiens berømte grotter, den 80 meter dybe med de 17 kilometer lange grottegange og enestående stalakitter - Grottes De Han, nær den historiske by Rochefort, ved byen Han-Sur-Lesse, som ligger i den sydlige centrale del af Belgien lige i udkanten af Ardennerbjergene.

Men undervejs nød jeg ofte de små byers stemning og liv - især de områder og byer hvor jeg havde mit telt slået op i flere dage i Belgien, Frankrig og Tyskland. 

Der er flere hoved- og undermenupunkter hvor der også er fotos og videoklip af mere turistmæssig karakter. Især i menupunkterne: 2013 Belgien Ypres + Grottes De Han + 2013 Frankrig Foto + 2013 Tur Picardiet + 2013 Tur Cotentin + 2013 Tur Bretagne + 2013 Ardennerne + 2013 WW2 Hürtgenwald m.m. 

Turen forgik på feltfod med 1-mands telt og mad på et gasblus - kun 4-5 gange spiste jeg aftensmad på cafe/restaurant i de næsten 4 uger jeg var afsted.

Billederne i fotogallerierne og videoklippene nedenfor følger sådan nogenlunde min turs planlagte rute ud og hjem, herunder det tidsmæssige forløb.

God fornøjelse ...

Venlig hilsen
Tommy Dalnæs

Praktiske oplysninger om Grottes De Han:

Man kører fra en lille station med disse sporvogne, som larmer og stinker af dieselrøg. Turen er ellers fin og slynger sig smukt i landskabet med udsigt til græssende hjorte og andre dyr i reservatet. Sporvognen kører når der er tilpas mange passagerer med. NB! Man skal dog beregne, at man ikke kan køre tilbage igen efter grottebesøget - man skal gå tilbage.

Små børn bør ikke deltage, men vil man det, bør man have klapvogn o.a. med, selvom de ikke kan køre hele vejen i grotternes gange pga. de mange trapper og stigninger i grotterne). 

Der er ingen toiletter i eller ved grotterne. Glem ikke at gå på toilettet inden afgang med sporvognen! 

Turen tager ca. 2½ time med sporvognsturen, gåtur tilbage og selve turen i grotterne (man går ikke de 17 km. som grotterne er i længden) - men man går flere kilometer og kan være anstrengende for nogle.

Kørestolsbrugere kan ikke deltage og hanidcappede med krykker vil også have svært ved at deltage. Der er dog mulighed for en passende tur (se deres web-side vedrørende speciel "PRM"-tur (personer med nedsat mobilitet). 

Temperaturen i grotterne er 13°C, og det er konstant hele året. Luftfugtigheden inde er også høj. Medbring varmt overtøj og evt. regnjakke pga. fugtigheden og vanddryp. Der er 508 trin op og ned spredt hen over ruten. 

Det er tilladt at tage billeder hvis man ikke bruger flash i grotterne (så kan man ikke tage fotos - men jeg og andre blitzede bare løs og ingen sagde noget til det).

Hunde i snor er tilladt at tage med i grotterne.

Links til flere oplysninger, historie og billeder fra temaet i dette menupunkt:

Grottes De Han:

En anden stor seværdighed er Grottes De Hotton, som ligger lidt nordligere, men ikke langt fra Grottes De Han:


Se også de 4 undermenupunkter med mine egne videoklip fra turen i grotterne.

Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE